De 4 belangrijkste renovatietips voor 2023

Ben je van plan om te starten aan een renovatie of wil je graag een oude woning kopen om op te knappen? Dan lees je best aandachtig met welke zaken je rekening moet houden voor 2023.

 

Renovatieverplichting

De grootste nieuwigheid in 2023 is de renovatieverplichting die vanaf 2023 start. Dit houdt in dat nieuwe eigenaars van gebouwen met een EPC-label E of F verplicht zijn binnen de 5 jaar een renovatie uit te voeren zodat het EPC-label wordt opgetrokken tot minimum niveau D. Daarom is het dit jaar dus belangrijker om een renovatiebudget in te calculeren bij het kopen van een oud huis. Ondanks het feit dat de huizenmarkt wat afkoelt, blijft het voor veel mensen moeilijk om een huis te kopen gezien het renovatiebudget en de stijgende rentevoet. Dit renovatiebudget hangt erg af van wat je moet vervangen, maar loopt met dakwerken snel op tot 30.000 euro.

Werk aan je isolatie

Bij een renovatie moet je vooral rekening houden met zaken zoals isolatie, nieuwe ramen, een nieuw dak, maar ook de installatie van zonnepanelen en warmtepompen. Laten we even starten met de isolatie. Daarbij is het grootste werk de isolatie van je dak en buitenmuren. Vaak is bij muren spouwmuurisolatie de goedkoopste optie, maar gaat dit niet in oude huizen waar geen spouwmuur aanwezig is. Dan start je best met buitenmuurisolatie, maar die is vaak een pak duurder aangezien je nieuwe gevelbekleding moet voorzien. Daarnaast kan een dakrenovatie ook, waarbij de goedkoopste optie bestaat uit isolatiewol langs de binnenkant, maar bij oude huizen is het soms ook nodig om het hele dak te vervangen. Ook dan loopt de prijs stevig op. Dit zijn dus zaken die je bij je aankoop best goed bekijkt.

Nieuwe ramen installeren

Als de isolatie van muren en je dak in orde is, kan je je ramen aanpakken. Voor nieuwe ramen kan je de prijzen online via een simulator checken. Alles hangt af van het materiaal, aantal en grootte van je ramen. Aluminium deuren en ramen zijn vaak duurder dan pvc ramen, maar voor grote raampartijen is pvc vaak geen optie en heb je de sterkte van aluminium nodig. Daarnaast zijn moderne aluminium en pvc ramen erg isolerend.

Duurzame ingrepen

Pas wanneer je huis volledig geïsoleerd is, heeft het zin om te investeren in duurzame zaken zoals een warmtepomp en zonnepanelen. De regel is dus dat eerst de warmte binnen moet blijven zodat je je duurzame energie optimaal kan inzetten. De installatie van zonnepanelen en een warmtepomp is daarnaast ook een hoge kost, voor een gemiddeld gezin zo’n 7.000 euro voor zonnepanelen, en zelfs tussen de 9.000 en 25.000 euro voor een warmtepomp.