Tuinideeën

Zie je tuin of buitenruimte als een extra kamer welke bij je huis hoort. Als  je je tuin, terras of overdekt gedeelte goed ontwerpt, kun je de ruimte het grootste deel van het jaar gebruiken – niet alleen in de zomermaanden.

Waarom iedereen thuis een plantenmuur kan installeren

Mensen brengen veel tijd binnenshuis door en de kwaliteit van…
Terrasoverkapping-met-polycarbonaat-perlaplast-kunststofshop

Buitenzonwering: alles wat je moet weten

Zonwering is een woord dat wordt gebruikt als verzamelnaam voor…

Betonpoer om verzakkingen van je overkapping te voorkomen

/
Een betonpoer is erg goed te combineren met een donkere of antracietkleurige…

Tips voor het installeren van buitenverlichting

/
Tijdens de warme zomeravonden wilt u natuurlijk lang buiten kunnen…

Voorkom overlast van de eikenprocessierups

/
De eikenprocessierups is weer actief. De jonge rupsen zijn uit…

Alles wat je moet weten over een zwembad in de tuin

/
Een ingebouwd zwembad in de tuin is voor veel mensen een grote…

De mooiste bestrating voor je tuin

/
Ben je van plan deze zomer op je eigen terras heerlijk te genieten…

Alles wat je moet weten over schanskorven

/
Schanskorven zijn al jaren bezig met een opmars. Steeds vaker…

Dit zijn de tuintrends van 2020

/
Wil jij een nieuwe tuin laten aanleggen? Wij hebben de meest…

Zo maak je jouw tuin veiliger en verhoog je de privacy

/
De tuin dient als een soort van verlengde van onze woonkamer…
DIY planten bloempotten idee met plastic flessen

Deze bloemen blijven het langst mooi

/
Of jou nou een mooi boeket krijgt of je jezelf trakteert op een…

Musthaves in je garage!

/
Ben jij een echte klusser en heb je een eigen klus garage? Wij…

Je tuin opfleuren

/
Ten tijde van de coronavirus moeten veel mensen thuis blijven.…
Tuinkas-met-polycarbonaat-perlaplast-kunststofshop

Verbouw uw groenten en planten in een tuinkas!

/
Houdt u ook zo van tuinieren? En heeft u weleens nagedacht over…
Terrasoverkapping-met-polycarbonaat-perlaplast-kunststofshop

Waar moet je op letten bij het dak van een overkapping?

/
Een overkapping in je tuin is natuurlijk erg fijn en biedt veel…
kunstgras leggen

Kunstgras - alles wat je moet weten over het kopen en leggen

/
Geniet het hele jaar door van een heerlijk groen gazon met fantastische…

Je tuin make-over plannen

Een tuin, terras, balkon of een buitenruimte is een plek om te worden gekoesterd. Het is geweldig om vanuit je huis naar buiten te kunnen dwalen, zonder dat je op de juiste manier gekleed hoeft te zijn voor de echte wereld, een kop koffie in de hand.

Of je nu ’s morgens bij het ontbijt wilt ontspannen, ergens een plekje voor je kinderen wilt hebben om rond te kunnen rennen of grootschalige feestjes wenst te houden, een tuin is een speciale plaats. De gene onder ons met echte groene vingers kunnen prachtige bloemen kweken of of zelfs streven naar zelf voorzienend zijn door je eigen groenten te laten groeien in je moestuintje.

Verander je tuin in extra woonruimte. Tuinen zijn vaak verwaarloosde ruimtes omdat veel mensen niet weten hoe ze ze moeten aanpakken. Ze zijn ook over het algemeen aan het einde van een lange lijst met andere verbeteringen aan het huis. Het voordeel van naar buiten kunnen gaan en extra ruimte hebben, kan het leven thuis echter veel gemakkelijker maken, vooral als je een gezin hebt bestaande uit een aantal mensen welke toch wel wat ruimte nodig hebben.

De sleutel is om een ​​balans te vinden tussen de grootte van je tuin en waar je de ruimte voor wilt gebruiken. Een compact balkon zou profiteren van een kleine, felgekleurde bistro-set en enkele potplanten, terwijl een grotere tuin verschillende zones mogelijk maakt om aan je behoeften te voldoen. Je kunt bijvoorbeeld een eettafel dicht bij het huis hebben staan ​​(voor het gemak wil je de wandeltijd tussen de keuken en de tafel minimaliseren). Je zou dan ook grenzen kunnen hebben met bloemen om kleur toe te voegen, een gazon in het midden en zelfs een groente / kruidenbed aan een kant.

Er is nu ook een trend om tuinmeubilair te hebben waarmee je kunt loungen alsof je daadwerkelijk in je woonkamer bent. Een opstelling voor een bank en een fauteuil is een geweldige optie om te genieten van een drankje met vrienden of als je op een meer informele manier lekker buiten wilt eten. Vuurkorven zijn een geweldige toevoeging aan een tuin en nemen de rol van een open haard over. Ze komen ’s nachts echt tot hun recht, zorgen voor warmte en verlengen de hoeveelheid tijd die je in de tuin kunt doorbrengen.

Wel of geen gazon in de tuin?

Als je ruimte compact is en je een onderhoudsarme manier van tuinieren wilt (zonder veel te hoeven maaien en wieden), overweeg dan straatstenen of terrasplanken. Je hoeft geen bloembedden op te nemen – plaats eenvoudig potplanten her en der in de tuin voor interesse en kleur. Als alternatief, als je van het idee van gras houdt, maar niet veel tijd hebt om te maaien, kan kunstgras voor je werken. Tegenwoordig ziet het er redelijk realistisch uit en heeft het weinig zorg of aandacht nodig.

Een echt gazon is nog steeds onverslaanbaar in termen van comfort onder de voeten en om heerlijk op een picknick deken te gaan liggen met een goed boek. Het kost wat moeite, maar het levert ook wel wat op.

Waar je ook voor kiest, het is de kunst om realistisch te zijn over de hoeveelheid tijd die je aan je tuin wilt spenderen. Wat je niet wilt gebeuren is dat het overwoekerd en vol met onkruid wordt.

Grasmaaien hoef je tegenwoordig niet meer helemaal zelf te doen, er zijn diverse leuke robot maaiers te koop welke dit werk voor jou uit handen nemen. Wel kan het zijn dat je de kanten nog eens in de zoveel tijd dient bij te werken.

Wat te planten

Zodra je de lay-out van uw tuin hebt bepaald, kun je aan de slag gaan om te beslissen wat je wilt laten groeien. Over het algemeen gedijen de meeste planten in een zonnig gebied met goed water en lucht doorlatende grond. Als het een tuin op het zuiden is, des te beter. Probeer planten wat beschutting tegen de wind te geven, zoals een hek, maar vermijd ze te veel in de schaduw te zetten (zoals bij een grote boom). Vermijd ook het planten naast heggen, waar de grond de neiging heeft vrij droog te zijn. Je zult zelfs merken dat als je gras langs je klimop plaatst dit al een stuk moeilijker te onderhouden is. Als je tuin niet veel zon heeft, zijn er nog steeds genoeg planten die je kunt kiezen.

Tuinverlichting

Tuinverlichting maakt buiten een grote impact, net als in het huis. Plaats de verlichting op de buitenmuur van het huis om praktisch licht te bieden om te eten of om het wasgoed op te hangen. Denk vervolgens aan accentverlichting op een lager niveau om bijvoorbeeld een interessante boom of plant te belichten. Of plaats leuke verlichting in je heg wat een leuke sfeer maakt in de zwoele zomer avonden.

Tuin opslag

Een tuinhuisje is een goede investering om gereedschappen en grasmaaiers schoon en veilig opgeborgen te houden. Een natuurlijke houtafwerking past bij elke tuin, maar als je wilt, kun je hem in een pasteltint proberen te schilderen voor een schattig plattelandsbeeld.

Blijf alles water geven

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar de zon kan in de zomermaanden snel een tuin laten drogen. Een gazon met nieuwe graszoden moet tijdens droge perioden minimaal 45 minuten tot een uur sprinklertijd hebben, vooral als het warm is. Als het gras eenmaal is aangeschoten, wat meestal twee tot drie weken duurt, kun je het water een beetje verminderen. Planten hebben ook een goede hoeveelheid water uit een gieter nodig. Tegenwoordig zijn er allerlij leuke bewaterings systemen welke je in de tuin kunt installeren om ook hier tijd te besparen.

Kunstgras

Wil je misschien helemaal geen omkijken hebben naar je tuin? Of tenminste zo min mogelijk werk? Heb je wel eens aan kunstgras gedacht? Dit is een oplossing waarbij je slechts 1x per maand het even moet opborstelen.

Bekijk hier alle voor en nadelen van kunstgras + hoe je het zelf kunt aanleggen