Vertikaal behang in de woonkamer als decoratie

Kies de juiste raambekleding voor jouw huis

Elke ruimte in je huis heeft een andere functie en ramen. Dat betekent dat ze aangepaste raamdecoratie nodig hebben. Maar waar te beginnen? Welke opties zijn er en wat past bij jouw woning? Lees het hier. 

Hoe je begint aan je keuze 

Als je twijfelt over welke raambekleding het beste bij jouw interieur past, kan het helpen om verschillende stoffen en kleuren te bekijken en te kijken wat het beste bij jouw meubels en accessoires past. Het is ook handig om advies te vragen aan een interieurontwerper, online te zoeken naar inspiratie of in interieurmagazines. Zo’n adviseur kan trouwens ook aan huis komen om je advies te geven over raamdecoratie.

Stoffen materialen voor een gezellig uitzicht 

Verder ben je natuurlijk best op de hoogte van de verschillende soorten raambekleding. 

Stoffen raambekleding is populair omdat het een zachte en warme sfeer creëert thuis.  Bepaalde stoffen zoals gordijnen van katoen kunnen daarnaast ook een luxueuze uitstraling hebben. Als je die ophangt aan een rail voor je raam, en zo kun je zo ook lichtinval en privacy besturen. Er zijn verschillende soorten gordijnen naar smaak, zoals platte, rol-, plissé-, en vouwgordijnen. 

Heb je geen bepaalde voorkeur en ga jij liever voor een middenweg tussen stijl en comfort? Ga dan voor rolgordijnen. Die passen in verschillende interieurstijlen, afhankelijk van het materiaal en de kleur die je kiest. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor een modern of minimalistisch interieur als je kiest voor neutrale kleuren en een strakke, eenvoudige stof. Ze kunnen ook een warme en gezellige toevoeging zijn aan een landelijk of bohemien interieur als je kiest voor gebreide of gekleurde stoffen.

Een rolgordijn is ook een praktische keuze voor kamers waar je vaak het licht wilt regelen, zoals slaapkamers, woonkamers of keukens. Deze gordijnen zijn gemakkelijk te bedienen en bieden een snelle en eenvoudige manier om het licht te regelen zonder dat je de gordijnen hoeft open of dicht te doen.

Hout voor een knappe afwerking 

Hout creëert een natuurlijke en landelijke afwerking thuis. Daarom zijn shutters en jaloezieën de bekendste opties. Je kan hun panelen neerlaten of oprollen om licht, privacy en warmte te regelen. Je kan beide bestellen in verschillende kleuren en materialen zodat je ze kan personaliseren naar jouw smaak. Daarbij zijn ze ook gemakkelijk te onderhouden. Je kan ze af en toe stofzuigen of met een nat doekje kuisen. Verder zijn er nog veel meer soorten raambekleding, dus het is aan jou om te kiezen wat het beste bij jouw wensen past.