5 Tips voor een duurzame woning
Ben je van plan te renoveren of je droomhuis te bouwen? Dan houd je best rekening met duurzaamheid. Het verlengt de levensduur van je woning, terwijl je heel wat bespaart in je portemonnee. Daarnaast draag je je steentje bij aan het klimaat, wat uiterst goed is voor de toekomst. Velen denken trouwens dat duurzaamheid gelijk staat aan minder comfort, maar het tegendeel is waar. Hier zijn alvast 5 tips die je helpen met het creëren van een milieuvriendelijke woning.
Recuperatie van regenwater
Aangezien er meer dan voldoende regen valt tijdens de herfst of de winter, is het een slim idee om dit regenwater te hergebruiken. Je bent hoe dan ook verplicht een regenwaterput of infiltratiesysteem te installeren. Een derde optie is een buffer die het regenwater tijdelijk ophoudt en daarna vertraagd afvoert. Het maakt dus niet uit voor welk systeem je gaat, je zal altijd besparen in je drinkwaterverbruik.
Installeer een groendak
Al eens aan een groendak gedacht? Het woord zegt het zelf: dit is een dak dat je bekleedt met groen zoals planten en bloemen, in combinatie met een laag dakisolatie. Een groendak biedt enorm veel voordelen, voornamelijk in een stadsomgeving. Hier zorgt het voor meer biodiversiteit en luchtzuivering, terwijl je woning ook geïsoleerd is tegen geluid en temperatuur. Win-winsituatie dus.
Verwarm slim
Slim verwarmen start bij het installeren van een duurzame ketel. Maar hoe weet je nu of deze duurzaam is? Hiervoor kijk je simpelweg naar het energielabel dat het verbrandingsrendement van de ketel aangeeft. Dit moet voldoende hoog zijn om er zeker van te zijn dat je een efficiënte installatie voor ogen hebt. Zowel voor stookolieketels als voor gasketels ligt de verplichting op 90%.
Isoleer grondig
Misschien wel het belangrijkste aspect voor het creëren van een duurzame woning: isolatie. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in huis zonder een al te hoog energieverbruik, en het vermijdt geluidsoverlast. Een makkelijke manier is het gebruik van spouwmuur isolatie dat tussen een reeds bestaande opening van een tweetal muurdelen wordt geplaatst.
Kies voor compacte ruimtes
Het spreekt voor zich dat kleinere ruimtes minder energie vragen om een aangename temperatuur te bereiken. Om die reden vermijd je best overdreven grote of overbodige kamers in huis. Dit doe je makkelijk door creatief om te gaan met je huidige woonoppervlakte, en zowel koude kamers (zoals de slaapkamer(s)) als warme kamers (zoals de leefruimte) te groeperen.