Geniet het hele jaar door van een heerlijk groen gazon met fantastische kunstgras
Het onderhouden van een gazon kan een heel karwij zijn, dus het is geen verrassing dat steeds realistischer wordend kunstgras steeds populairder wordt.
Hoewel het tegenwoordig een vergelijkbaar gevoel geeft in vergelijking met echt gras, is de nepsoort zowel gezinsvriendelijk als huisdiervriendelijk. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat modder het huis wordt binnengehaald na een stortbui. Het enige onderhoud dat nodig is, is een maandelijks borstel beurt en tweejaarlijkse onkruidverdelging.
Als je geïnteresseerd bent in het leggen van kunstgras in je tuin, dan hebben we hier de antwoorden op al je veel gestelde vragen.
Voordelen en nadelen van kunstgras
Voordelen:
- Je hoeft maar weinig onderhoud te plegen, nooit meer maaien, sproeien, bemesten en/of verticuteren.
- Met een beetje onderhoud heb je geen onkruid, het verdort niet en je hebt geen kale plekken meer.
- Het is overal te plaatsen, ook op een ondergrond van beton zoals je balkon.
- Kunstgras gaat tot wel 20 jaar mee
Nadelen:
- Nooit meer die lekkere lucht van pas gemaaid gras
- Kunstgras wordt warmer in de zomer dan echt gras
- Het is niet goed voor het milieu en het bodemleven
- Vogels zullen je tuin minder aantrekkelijk vinden
- Moeilijker te repareren als je het beschadigd (denk aan de warmte van een BBQ, er zal maar een kooltje uit vallen…)
- Kunstgras komt niet van nature recht overeind te staan
Waarom is kunstgras tegenwoordig zo populair?
De laatste jaren is kunstgras erg verandert, voorheen was het stug en lelijk, tegenwoordig zijn er varianten welke bijna niet meer van echt gras te onderscheiden zijn. Juist door deze verandering begint het steeds populairder te worden aangezien het toch wel heel aantrekkelijk is om er geen tijd aan te hoeven besteden. Mensen hebben tegenwoordig nu eenmaal minder tijd en leven wat gehaaster.
Welke soorten kunstgras zijn beschikbaar?
Kunstgras is er in verschillende uitvoeringen, diktes en tinten voor verschillende doeleinden – er is geen ‘one-grass fits-all’. Zacht gras voelt bijvoorbeeld meer als het echte werk, terwijl hardere materialen voor zwaar gebruik geschikt zijn. Handig, als de kinderen je gazon gebruiken als voetbal veldje.
Kunstgras kan op de rol worden gekocht of op maat worden gesneden. Het is geprijsd voor verschillende budgetten en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en ‘ spriet lengten’. De hoogtes kunnen variëren van 20 mm tot een lengte van 47 mm (tenminste dit is wat we gevonden hebben), met kleuren van een lichte, frisse groene tot luxueuze donkere tinten.
De meeste soorten kunstgras bestaat uit drie delen: een drainagelaag, een meerlaagse rug in jute, plastic of polyester en nylon of polypropyleen ‘gras’ blaadjes. Sommige kunstmatige producten worden gevuld met een korrelige vulstof om op natuurlijk gras te lijken.
Hoe lang gaat kunstgras mee?
Een kunst gras gazon kan tot 20 jaar meegaan, maar het is belangrijk om ze op de juiste manier te installeren en onderhouden.
Waar kan ik kunstgras kopen?
Als je zin hebt om het zelf te doen, kun je in diverse winkels kunstgras kopen van polypropyleen en polyester UV- en vuilbestendige kunstgrassen vanaf 25 euro per vierkante meter, met installatiehandleiding etc. Houd er rekening mee dat waarschijnlijk het leggen van het gras niet het moeilijkste is, de grond recht krijgen en klaar maken om kunstgras op te leggen gaat de uitdaging zijn.
Op een later tijdstip plaatsen we hier nog wel enkele winkeliers voor je waar je terecht kunt om kunstgras te kopen, voorlopig houden we het bij ons advies en gaan we er van uit dat je via Google diverse aanbieders kunt vinden, of ga anders eens langs in je lokale tuincentrum.
Hoeveel kost kunstgras?
We hebben eens wat rond gesnufeld en komen voor een gemiddelde tuinoppervlakte van 50-60 m² uit op ongeveer 1.800 tot 2.500 euro, afhankelijk van het gekozen product (dan hebben we het alleen maar over het gras en ga je het zelf leggen). Als je ook wenst dat iemand het voor je legt en de tuin vlak maakt etc dien je hier 25 tot 50 euro per vierkante meter bij op te tellen, houd wel in dat ze dan alle gereedschappen inclusief graaf machientje meebrengen om het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.
De prijs van het gras zelf is hoofdzakelijk afhankelijk van de materialen welke zijn gebruikt, wat voor soort plastic is het, hoe is de onderkant van de mat gemaakt en hoeveel gras vezels zijn bij elkaar geplaatst.
Kan ik zelf kunstgras leggen?
Ja natuurlijk is dit mogelijk, of jij het zelf als individu kunt, kunnen wij helaas niet over oordelen :-). Kunstgras leggen kan een doe-het-zelf-project zijn of het kan worden gedaan door een professionele tuinarchitect, afhankelijk van de complexiteit van het project.
Meet het gebied dat je wilt bedekken, plus 5cm extra aan alle kanten – het gras kan later worden bijgeknipt.
Hoe moet kunstgras gelegd worden?
Hoewel bedrijven verschillende installatietechnieken gebruiken, is de basis hetzelfde: wat je probeert te bereiken, is een stabiele basis om het gras te leggen en ervoor te zorgen dat er geen onkruid groeit.
Als je het zelf wilt doen zijn dit de te volgen stappen in vogelvlucht:
- Verwijderen en voer je oude gazon en zwarte grond af, we raden je aan om tot 10 cm te verwijderen en te vervangen met ander materiaal zoals geel zand of iets harders.
- Aanbrengen menggranulaat of geel zand, vul het op tot bijna aan de bovenste rand tot wat je zojuist hebt afgegraven.
- Aantrillen voor het verdichten van de ondergrond, doe je dit niet dan krijg je een hobbelige ondergrond nadat het een keer heeft geregend (helaas uit eigen ervaring meegemaakt met echt gras)
- Egaliseren van de ondergrond
- Druk verdelend doek plaatsen over de gehele ondergrond, wat er meteen voor zorgt dat er later geen of weinig onkruid door de grasmat heen kan komen.
- (optioneel) extra verende stof toevoegen onder de mat voor extra comfort
- Kunstgras rollen uitrollen en plaatsen, houd hierbij rekening met de kijkrichting, net als tapijt heeft kunstgras een vleug. Probeer eerst een stukje en kijk in welke richting het mooiste staat in jou tuin.
- Indien nodig verlijmen of plakken van de naden. Je kunt hiervoor de speciale graslijmband gebruiken, eigenlijk heel simpel plak je een soort plakband aan de onderkant van de mat om deze vast te plakken aan een andere mat.
- Kwartszand invegen (of een ander aanbevolen zand) iets van 6-7 kilo per m2 voor een optimaal resultaat. Veeg dit zand tegen de vleug in met een bezem welke een niet te harde borstel heeft.
Als je het uitbesteed aan een bedrijf zullen ze ongeveer dezelfde stappen hanteren, echter kost het jou waarschijnlijk wat meer werk als je geen graaf machientje hebt staan om de 10cm te verwijderen. Er is een grote kans dat een professioneel bedrijf meer af graaft en verschillende lagen grond plaatst, je zou er zelf ook voor kunnen kiezen om eerst grof puin in je tuin te storten net als onder je oprit om de grond te verharden en verzakkingen te voorkomen.
Als het goed is en je hebt fatsoenlijk kunstgras gevonden kun je tot ongeveer 10 jaar garantie krijgen op kleur echtheid en het niet loslaten van de vezels (onder normaal gebruik). Als je het uiteraard dagelijks als voetbal veld gebruikt weten wij niet of deze garantie dan nog geldig is.
Waarom moet je zand op kunstgras strooien?
Voor de meeste soorten kunstgras is het een cruciale finishing touch die een professionele uitstraling zal geven. Naast het op zijn plaats houden van het gras beschermt het ook tegen dieren die aan het gras willen eten, als ze 1x een hap nemen zit hun mond meteen vol met zand. Het houdt ook het gras koeler in de zomer omdat zand de warmte beter verspreidt.
Hoe lang duurt het om kunstgras te leggen?
Afhankelijk van hoeveel voorbereiding je project nodig heeft, kan een kunstgrasveld meestal binnen één of twee dagen worden gelegd. Heb je een helling of dient de hele grond omgespit te worden dan kost het iets meer tijd uiteraard.
Kan ik kunstgras reinigen?
Ja, dat kan en moet zelfs. Regelmatig vegen met een bezem of een kunststof hark verwijdert de meeste bladeren en vuil en houdt de vezels recht. Gebruik in ieder geval geen stalen hark welke de vezels en de onderkant van de mat kan beschadigen. Ons advies is om eigenlijk 1x per maand het gras op te borstelen zodat de sprieten weer rechtop gaan staan.
Mos en ander onkruid dient verwijdert te worden, je kunt dit doen met diverse biologische onkruid verdelgers welke je in bijna iedere tuinwinkel/webshop wel kunt kopen.
Als je huisdier op je kunstgras zijn/haar behoefte doet, wacht dan tot de poep is gehard. Verwijder en spray vervolgens met verdund desinfectiemiddel. Als je toevallig kouwgom op het kunstgras laat vallen dient het eigenlijk eerst uit te harden, je kunt dit met een ijsklontje doen, gebruik liever geen oplosmiddel om het te verwijderen, het zou zonde zijn als je je kunstgras hierdoor beschadigd.
Scherpe of zware voorwerpen kunnen de mat beschadigen. Als je een trampoline op je kunst mat zet, verplaats het regelmatig om inkepingen te minimaliseren. Houd ook barbecues uit de buurt van je gras omdat hitte permanente schade kan veroorzaken (eenmaal beschadigd is het moeilijk te herstellen). Voorkom dat er grote druk wordt geplaatst op 1 punt, anders is het mogelijk dat je de backing beschadigd of de mat uit rekt wat ervoor zorgt dat het niet meer terug in model komt.