Koop makkelijker een huis als starter met deze 4 tips

Koop makkelijker een huis als starter met deze 4 tips

Op een gegeven moment, komen we allemaal op zo een leeftijd terecht: je wilt een huis gaan kopen. Je bent al een aantal jaren aan het huren, hebt inmiddels een echte baan en je wilt de volgende stap gaan zetten.

Helaas kan dat nog best lastig zijn! De kosten koper liggen om en nabij de 5 tot 6 procent. Dat is op een hypotheek van €200.000 ongeveer €10.000. Dat zijn serieuze bedragen.

Om de aankoop van je eerste huis als starter wat makkelijker te maken en om jou goed op weg te helpen, hebben wij 5 tips voor je. Daar komen ze:

Tip 1: Koop met een partner of vriendin/vriendin samen een huis

Deze tip lijkt redelijk voor de hand liggend, maar wordt nog wel eens vergeten. Samen een huis kopen is voordeliger! Je kan de kosten koper delen, de hypotheek delen en samen de lasten dragen. Het is wel erg belangrijk dat jullie elkaar vertrouwen en toekomst in elkaar zien.

Het zou zonde zijn als jullie 6 maanden na de aankoop van jullie eerste huis uit elkaar zouden gaan.

Tip 2: Inbreng van ouders

Niet iedereen zal dit geluk kennen, maar een aantal van ons wel. Ouders die geld in willen brengen in jullie eerste huis. Voor jou als kind ontzettend fijn, want je ouders kunnen jou net dat extra zetje in de rug bieden. Ouders kunnen helpen op drie manieren:

  • Een schenking doen (Tot €100.800 belastingvrij)
  • De woning kopen als belegging
  • Ouders kunnen borg staan voor jouw hypotheek

Welke manier voor jou en je ouders het prettigst is, zal je moeten overleggen met de hypotheekadviseur of financieel adviseur.

Tip 3: Zorg voor voldoende eigen geld

Sparen, sparen en nog eens sparen. Dat moet je echt doen, wil je je eerst huis kunnen kopen. Je kunt namelijk maximaal 100% van de waarde van je huis financieren met een hypotheek. En naast dat je de kosten koper moet betalen, wil je natuurlijk ook wat extra budget hebben voor een eventuele verbouwing (die vaak grotendeels mee kan in de hypotheek en deels zelf betaald moet worden), een nieuwe bank, nieuwe tv of een mooi tuinhuisje.

Tip: heb je wat meer eigen geld? Kies er dan voor om een lagere hypotheek te nemen, zodat je maandlasten lager zijn.

Tip 4: Schakel de hulp in van een specialist op het gebied van hypotheken met BKR

Een iPhone X met een flink abonnement kan ervoor zorgen dat je geregistreerd bent bij de BKR. Als je jouw studieschuld hebt aangegeven, dan staan je ook geregistreerd bij de BKR.

Wist je dat bijvoorbeeld een auto leasen of een telefoonabonnement er al voor kan zorgen dat je duizenden euro’s minder hypotheek kan krijgen?

Als je een hypotheek met BKR registratie wilt aanvragen, dan adviseren we je altijd om dit bij een specialist te doen op het gebied van BKR-registraties.

Deze hebben net wat meer ervaring, weten precies hoe hoog je hypotheek mag zijn en hebben vaak een handige BKR hypotheek test.

Conclusie

We hopen dat met deze tips het kopen van je eerste huis wat makkelijker is gemaakt. Veel succes de aankomende tijd en we horen graag hoe het huisje bevalt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *