Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp als nieuwe standaard in 2026

Minister Hugo de Jonge zei op 17 mei jongstleden dat de hybride warmtepompen vanaf 2026 de standaard vervanger voor de gasgestookte cv-installaties moeten worden. In deze blog gaan we in op de achtergronden van deze uitspraak en gaan we uitzoeken wat een hybride warmtepomp is. 

Alle woningen in 2050 gasvrij

Mede dankzij de problemen rond de gaswinning in eigen land, heeft de Nederlandse regering toegezegd om in 2050 alle woningen in het land gasvrij te maken. Het heeft als doel gesteld om dit al bij 2.000 woningen in de komende twee jaar te doen. En dit verder tot 1,5 miljoen woningen in 2030 op te bouwen.

De minister gaf aan dat deze deadline met name bedoeld is om leveranciers, installatiebedrijven en vastgoedeigenaren meer duidelijkheid over de nieuwe situatie te geven. Dit omdat de noodzaak om energiezuiniger te worden groot is. Plus het tempo waarmee dit moet gebeuren flink opgevoerd moet worden.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp, die warme lucht of water opslaat, en een cv-ketel. Het gebruik van deze combinatie leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In de zeer goed geïsoleerde woningen is het zelfs mogelijk om direct op een volledig elektrische warmtepomp over te stappen, die zelfs helemaal geen aardgas meer verbruikt.

Subsidies op het plaatsen van een warmtepomp

De Nederlandse regering zal tot 2030 jaarlijks 150 miljoen euro aan subsidies reserveren om huiseigenaren tegemoet te komen voor deze aanpassing naar een (hybride) warmtepomp te betalen. De huishoudens met een laag inkomen kunnen het benodigde geld zelfs zonder rente uit een speciaal fonds lenen.

De beschikbare subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp bedraagt maximaal 30% van de plaatsingskosten. Waarbij de Vereniging Eigen Huis op hun website vermeldt dat de kosten voor het installeren van zo’n hybride warmtepomp momenteel tot ongeveer € 6.000 oplopen. Maar dat de installatie van een volledig elektrische warmtepomp soms tot wel tot een bedrag van € 20.000 kan gaan.

Wat het succes van dit project bepaald

Een woordvoerder van de vereniging vertelde hier verder over tegen de NOS dat er drie dingen cruciaal zullen zijn voor het succes van dit project. “Het moet betaalbaar zijn, er moet voldoende capaciteit zijn in termen van mensen en apparatuur. En de huiseigenaren moeten het juiste advies krijgen over wat voor soort systeem ze moeten installeren. Daarnaast moet de woning goed geïsoleerd zijn.”

Belangrijke informatie over de installatie

Die isolatiekosten komen dus nog bovenop de kosten van het nieuwe verwarmingssysteem. Het is daarnaast belangrijk om te weten dat deze apparatuur ook meer ruimte in beslag neemt dan een traditionele cv-ketel. En dat het bijbehorende buitenelement geluidsoverlast voor de buren kan veroorzaken. Techniek Nederland, de Nederlandse ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, schat in dat op dit moment twee van de acht miljoen woningen in Nederland voor de hybride warmtepompsystemen geschikt zijn.

Een prima oplossing met veel voordelen

De milieuorganisatie Natuur & Milieu noemde de belofte van de regering goed nieuws. Volgens deze organisatie zullen zowel het klimaat als de Nederlandse huishoudens prettig van de hybride warmtepompen profiteren. Het is bovendien een prima oplossing om veel minder gas te gebruiken om daarmee een lagere energierekening te krijgen. Wat een extra voordeel betekent in een tijd van hoge gasprijzen en de onzekerheid eromheen.