Badkamerverlichtingsideeën – om ervoor te zorgen dat alle belangrijke delen goed worden verlicht

Denk er bij het plannen van de verlichting voor je badkamer aan dat je wilt dat deze op elk moment van de dag en het hele jaar door even goed werkt, of het nu donker december of zonnig juli is.

Ben je op zoek naar ideeën voor badkamerverlichting? Verlichting kan een enorme impact hebben en moet vroeg worden gepland om ervoor te zorgen dat alle belangrijke delen goed worden verlicht. Stel je hebt geen licht boven je spiegel maar alleen achter je, dan sta je constant in je eigen schaduw te werken en dit is echt niet bevorderlijk voor de activiteiten welke je in de ochtend dient te verrichten (denk aan make up of voor de man scheren in het donker, het werkt gewoon niet!)

Streef naar voldoende taakverlichting in de douche en de “ijdelheid” gebieden, plus sfeerverlichting rond het bad en eventueel in de nissen als je deze laat maken in je badkamer. De nieuwste slimme lichtregelingen maken voorgeprogrammeerde instellingen mogelijk.

Aangezien elektriciteit en water niet met elkaar in aanraking mogen komen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elektrische aansluitingen de juiste IP-waarde hebben (bescherming tegen het binnendringen van vocht), afhankelijk van de nabijheid van water. Er zijn veel gidsen voor technische specificering van deze IP-classificaties beschikbaar op het internet.

1. Kijk naar veel verschillende lichtbronnen

Lampen langs de spiegel in de badkamer

Met de juiste verlichting kan je badkamer de hele dag, nacht en alle seizoenen een verschillende uitstraling en gevoel aannemen. In de meeste kamers heb je waarschijnlijk verschillende soorten verlichting nodig, omdat één centrale lichtbron niet elke klus zal klaren (de schaduw plekken welke deze creëert waar we het eerder over hadden). Dit kan eenvoudig bereikt worden door middel van licht te plaatsen in verschillende lagen, dus niet alles op plafon hoogte te hangen, waarbij je in elke kamer verschillende soorten lichtbronnen gebruikt, afhankelijk van je behoeften. Tegenwoordig hoeven de lampen bij een spiegel niet meer volledig aan het plafon of de zijkant bevestigd te zijn maar kun je net als hierboven een tussenvorm bedenken.

2. Verborgen verlichting inbouwen

Verborgen badkamer verlichting

Badkamerverlichting moet op veel niveaus werken en je kunt het echt super luxe maken. Bedenk hoe je de badkamer op verschillende tijdstippen van de dag kunt gebruiken. Je wilt dat de badkamer ’s ochtends helder en functioneel is, vooral rond de spiegelruimte, maar je wilt ook’ s avonds heerlijk ontspannen door een lekker bad te nemen bijvoorbeeld. Redelijk felle verlichting zorgt ervoor dat het ontspannen gevoel verdwijnt of in ieder geval minder is dan het zou kunnen zijn. Probeer dan ook wat meer verschillende soorten verlichting aan te brengen, houd wel in dat je iets meer knoppen aan de muur zult hebben maar oke, het levert wel wat op!

3. Stel de scène in met wandlampen

Klassieke badkamer verlichting

Verlichting is cruciaal in een badkamer, dus zorg er altijd voor dat dit voldoende is, vooral op de plaatsen voor make-up en verzorging is het super belangrijk. Iets dat wij erg handig vinden, is door op een laag niveau verlichting met een sensor te plaatsen voor gebruik in het midden van de nacht, wanneer je het harde verlichting wilt vermijden. Heb je er wel eens aan gedacht om bepaalde knoppen te veranderen in bewegingssensoren? Vaak is een badkamer toch redelijk donker (kleine ramen of soms helemaal geen) en in de nacht is het wel eens moeilijk om de knop te vinden.

4. Maak mooie details met omgevingsverlichting

Detail verlichting voor in de badkamer

Bestrijd een donkere badkamer zonder ramen met veel omgevingslicht. Subtiele ledstripverlichting zien er geraffineerd uit onder een gespiegelde kast voor een strakke, gestroomlijnde look, terwijl een paar wandlampen aan beide zijden een klassieke toevoeging zullen zijn, waar gaat jou voorkeur naar uit?

5. Houd rekening met levensstijl

Kinder veilige kranen

Om te helpen bij het kiezen van de juiste badkamerverlichting, bedenk eens wie de ruimte gaat gebruiken. Als het een kinderbadkamer is, wil je mogelijk bewegingsgevoelige verlichting die zichzelf in- en uitschakelt. Als het door volwassenen wordt gebruikt, wil je misschien sfeerverlichting of een dimmer en verschillende lagen met verlichting – misschien een laag lichtniveau in de douche, vloerverlichting, plafondverlichting en verlichting rondom de spiegel. Heb je kinderen? Misschien heb je wel kinder veilige kranen nodig!

6. Creëer een sfeer

Badkamer sfeer creeren

Verlichting hoeft niet kunstmatig te zijn. Ga terug naar de basis met eenvoudige verlichting, zoals kaarsen, voor een romantische sfeer in je badkamer. Verspreid een selectie mooie houders op planken en tafels voor een decoratieve uitstraling. Vergeet niet om je kaarsen uit te blazen zodra je de kamer verlaat.