Zo verklein jij jouw ecologische voetafdruk!

Online zijn er verschillende manieren waarop je erachter kunt komen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Hoe groter jouw afdruk, hoe meer je zou kunnen veranderen. Maar hoe doe je dat dan? Lees hier een paar tips!

Bewuste voeding

Veel mensen eten tegenwoordig al (voor een deel) vegetarisch of veganistisch. Dat is ontzettend goed. Denk je dat je de stap naar volledig vegetarisch of veganistisch eten niet kan maken? Het maken van kleine veranderingen heeft ook al impact. Kook bijvoorbeeld één keer per week vegetarisch, door een vleesvervanger te gebruiken of door iets van een salade met veel rauwkost te maken. Of vervang jouw halfvolle melk door amandelmelk. Het zijn kleine dingen die veel impact hebben.

Stroomverbruik

Heb jij al groene stroom thuis? Ook dit helpt enorm met het verkleinen van jouw voetafdruk. Doe er eens onderzoek naar en kijk of jij ook de stap naar groene stroom kan zetten. Daarnaast is het belangrijk om te letten op hoe veel stroom je eigenlijk verbruikt. Maak hierin ook bewuste keuzes. Laat apparaten niet onnodig aan staan en kies voor apparaten die van nature weinig energie verbruiken. Wat ook een enorm helpt, is het overstappen naar ledlampen. Deze zijn zuiniger en milieuvriendelijker. Een paar inbouwspots van https://www.ledinbouwspotsleds.nl/ in de badkamer staan erg mooi.

Naast inbouwspots kan je ook kiezen voor opbouwspots, deze zijn er in verschillende kleuren, zoals bijvoorbeeld deze https://www.ledinbouwspotsleds.nl/opbouwspot-wit .

Recyclen

Afval scheiden is erg belangrijk. Gooi het karton en papier niet bij het restafval en houd ook het plastic goed gescheiden. Probeer daarnaast om ook eens te kijken bij de kringloopwinkel of op websites zoals marktplaats. Vaak zijn items nog prima te gebruiken, en zo blaas je ze een nieuw leven in. Daarnaast zijn er een hoop apps voor de telefoon waar je tweedehands kleding kunt scoren voor een laag prijsje. Deze kleding is vaak nieuw of zo goed als nieuw. Zeker het proberen waard, dus!

Bewust omgaan met water

Heb je wel eens nagedacht over hoe veel water je verbruikt? Dat is waarschijnlijk een stuk meer dan je verwacht. Er zijn meerdere dingen die je kan doen om jouw waterverbruik te verminderen. Neem bijvoorbeeld vaker een douche in plaats van een bad, draai minder (of geen) kleine wasjes, kook precies zo veel water als je nodig hebt, laat niet de kraan onnodig lopen, neem kortere douches, ga zo maar door. Je kan er ook voor kiezen om een eigen watervoorraad te houden door regenwater op te vangen. Hier kun je online veel over lezen en het is een erg duurzame manier van leven!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *