Geef jezelf de vrijheid met onze beste tips en slimme ontwerptrucs om de kleinste kamers een perfecte indeling te geven.

Als je op zoek bent naar ideeën voor een kleine woonkamer, laat je dan inspireren door onze galerij met prachtige ontwerpen voor kleine ruimtes om het potentieel van je compacte woonkamer te ontgrendelen.

Wanneer je opnieuw aan het opknappen/verbouwen bent, is een van de gemakkelijkste manieren om een ​​kleine woonkamer ruimer te laten lijken, zachte pasteltinten in uw ontwerpschema toe te passen om de ruimte warm en uitnodigend te houden.

 

Bekijk onderstaande kleine ideeën voor een woonkamer om mee te beginnen.

1. Voeg opslagruimte toe nabij het plafond

Kasten voor in de woonkamer op de hoogte van het plafond

Je hebt het misschien niet eens gezien op het eerste gezicht, maar deze eigenaar heeft een aantal zorgvuldig gecamoufleerde witte kastjes aan de bovenkant van de muren van de woonkamer gemonteerd, waar best wat rommel kan worden weggestopt. Kant-en-klare keukenkasten zijn hier ideaal voor, als je van plan bent hetzelfde te doen, wees dan zeer voorzichtig met de maximale belasting wanneer het aan de muur wordt gemonteerd – je wilt niet dat alles naar beneden komt als je op de bank zit! Let er op waar je de kastjes hangt, het deel boven een bankstel gebruik je toch haast nooit. Een schilderij kun je overal hangen, hier kun je je niet aan stoten, de kastjes moeten perfect gepositioneerd worden zodat je er nooit tegenaan loopt.

Behalve de kastjes, houden ze in bovenstaande foto zich ook aan meubels in eenvoudige vormen voor een overzichtelijke kamer. Ga voor bijzettafels met opengevouwen zijkanten en het oog doen geloven dat de ruimte groter is dan het in werkelijkheid is. Als je wel eens in de Ikea rond loopt weet je dat dit allemaal geen nieuwe ideeën zijn ;-)

2. Leid af met verschillende stijlen meubels

Keine woonkamer met uizicht op de tuin

Kies een of twee items uit, zoals een grote tafellamp, een opvallend kunstwerk of een fauteuil die is bekleed met een fantastische stof en houd de rest van de kamer vrij van rommel. Hierdoor wordt de ruimte up-to-date en trekt de aandacht weg van zijn grootte/ of juist kleine afmeting.

3. Ruil je bank in voor een loveseat

Loveseat in een woonkamer met veel planten erbij

Een omvangrijke sofa kan de woonkamerruimte snel verkleinen, dus als je een bijzonder kleine kamer hebt, vraag jezelf dan af of het je lukt met een even comfortabele maar veel minder grote loveseat. Anderszins bekend als een 1,5-zitsbank, kan het gemakkelijk een ouder en kind – of een knuffelend stelletje – huisvesten.

Deze kamer biedt ook een andere handige truc die geniaal is voor kleine kamers die – een botanisch decoratieschema. ‘Mooie bloemen zijn perfect om de grenzen tussen binnen en buiten te vervagen’. Het maken van deze visuele link trekt de aandacht naar buiten en maakt de ruimte opnieuw groter.

4. Vermijd een “gang” effect met een hoekbank

Hoekbank in een kleine woonkamer

Deze ontvangstruimte is vrij lang en dun, en voorheen hadden de eigenaren een lange donkere bank, die alleen maar bijdroeg aan het effect van de gang. Door het te verwisselen voor een lichtkleurig L-vormig ontwerp, hebben ze een gezellige hoek gecreëerd en de ruimte geopend. Er is nu ook ruimte voor meer zitplaatsen door middel van grote vloerkussens.

5. Kies lichte kleuren voor de muren

Licht beige gekleurde meubels met muur combinatie

Onze huidige favorieten zijn beige/roze (zoals afgebeeld), lichtblauw / grijs en schemerige tinten. Die tinten zullen elke kleine woonkamer fris en uitnodigend maken – gezellig en toch niet gesloten. Blijf uit de buurt van briljante witte kleuren en kies die met een subtiele groene, grijze of taupe tint

6. Gebruik een ottoman of hocker als stoel

Woonkamer met extra zitplaatsen door de hockers

Het eerste wat je nooit zou moeten doen als je een kleine woonkamer hebt, zet hem nooit helemaal vol met meubels. Kies in plaats daarvan een bank die evenredig is met de grootte van de ruimte en als je nog steeds meer zitplaatsen nodig hebt, gebruikt je hockers of ottomanen. Ze nemen veel minder ruimte in dan grote fauteuils en kunnen gemakkelijk worden verplaatst.

Haal het meeste uit het natuurlijke licht in de kamer door raambekleding eenvoudig te houden. Als je het geluk hebt om hoge plafonds te hebben, zijn gordijnen over de volledige lengte een goede keuze omdat ze er voor zorgen dat je je altijd een beetje in de hoogte blijft focussen als je de kamer binnen komt. Subtiele “streep” ontwerpen dragen bij aan het gevoel van extra diepte.

7. Investeer in multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels, multifunctionele tafel

Als het op kleine woonkamers aankomt, zijn hardwerkende, multifunctionele meubels je beste vrienden. Neem deze salontafel, die tevens dienst doet als opbergvak, zodat je elke vorm van rommel in een oogwenk kunt opruimen. Je zou ook kunnen investeren in een voetenbankje (hocker) met deksel of zelfs een bank met opbergruimte onder de zittingen. Voeg muurspiegels en meubels met reflecterende oppervlakken toe aan je ontwerp om de hoeveelheid natuurlijk licht in de woonkamer te maximaliseren en het gevoel van de kamer groter en helderder te maken.

8. Trek de aandacht weg van de deur

Rustieke muur om afleiding te hebben van de deur in de kamer

Of het nu een chalet is of een studio-appartement gaat, het kan lastig zijn om een ​​ontspannen sfeer te creëren wanneer je voordeur recht in de woonkamer uitkomt. Neem de nadruk weg van de ingang door een aandachtspunt te creëren met zorgvuldig ingerichte zitplaatsen. Hier zijn een nette tweezitsbank en een comfortabele fauteuil onder een hoek van 90 graden geplaatst aan een slanke bijzettafel en een lamp.

Een cool neutraal palet werkt prachtig met het rustieke pleisterwerk en het rolgordijn maakt optimaal gebruik van een verzonken raam om extra vierkante centimeters aan de kamer toe te voegen.

9. Versier verticaal

Vertikaal behang in de woonkamer als decoratie

Denk aan huiskamer behang om je woonkamer aan te vullen. Als je niet zo veel ruimte hebt om deco te plaatsen kun je natuurlijk ook de hele achterwand gebruiken. Hier is een klein hoekje van een schitterende witte kamer getransformeerd met een blauwe kolom met mooi patroon behang patroon welke het oog naar boven trekt om het maximale uit een hoog plafond te halen.

De nette marmeren basis van een vloerlamp maakt de noodzaak van een bijzettafel overbodig en biedt tegelijkertijd geweldige verlichting voor wanneer de zon ondergaat.

10. Maak je kamer af met hout

vintage houten stoel in woonkaer met mooie muur

Denk aan alternatieven voor traditioneel woonkamermeubilair. Het is nog steeds mogelijk om een ​​gezellige ruimte te hebben om te ontspannen en te lezen met minder ruimte-vullend meubilair. Verwissel een gestoffeerde fauteuil voor een houten vintage stoel met kussens en gebruik een trapkast met slanke lades/planken (we zijn echt fan geworden van deze ladders voor tegen de muur!) en heb je de muur schildering hier gezien? Perfect om een klein hoekje gezellig uit te werken maar je moet wel durven!

11. Plaats een L-vormige bank in een kleine ruimte

Kleine hoekbank in kleine zolderkamer

Voordat je een onhandig gevormde woonkamer gaat aankleden of inrichten, moet je je bedenken hoe je de beschikbare ruimte het beste kunt optimaliseren. Denk aan een L-vormige bank in een strakke dakrand, gecombineerd met hockers/ottomanen die kunnen dienen als salontafels en als handige opbergruimte. Houd een donkere kamer wit om het meeste te halen uit dat kleine beetje licht wat er binnen komt.

12. Investeer in textuurstukken

Leren faulteuil bij open haard met structuur kussen erin

Decoreren met wit op de muren, het plafond en de vloer kan een ruimte klinisch en grimmig laten aanvoelen. Neem de kou af van een compacte hoek met een huiselijke lederen fauteuil, rode vloerlamp en wollen vloerkleed – allemaal opgesteld rond een open haard gevuld met echt hout (waarom zou een openhaard aan moeten?). Een enigszins bijzonder kussen in het groen zorgen hier voor een zeer bijzonder look.

13. Gebruik verlichting in je voordeel

Woonkamer met mooie verlichting en stijlvolle kast, perfecte decoratie

Markeer een leefruimte met een overhangende hanglamp en zorgvuldig geplaatste ronde salontafel. De twee stukken werken samen om een middelpunt te creëren waarrond je een paar stoelen kunt zetten en vloerkussens of echte zitzakken kunt toevoegen wanneer gasten op bezoek komen. Hier wordt een selectie accessoires en boeken weergegeven in industriële stijl open rekken om een ​​ontspannen gevoel te creëren zonder de prachtige textuur van een leistenen achterwand te verbergen.

14. Pronk met interessante objecten

Kleine woonkamer met opslag boven de bank

Alleen al omdat je woonkamer aan de kleine kant is, wil dat nog niet zeggen dat je al je favoriete bezittingen ergens moet opbergen. Als je voorwerpen hebt die het waard zijn om mee te pronken, plaats ze dan op een open plank, boven de bank. Dit idee is geweldig als het vloeroppervlak nadelig voor je werkt.

15. Plaats een patroon om een ​​thema te maken

Stoffen bankstel met patroon bekleding en kleed in midden van woonkamer

Een patroon kan net zo goed werken in kleine woonkamers als in grote, maar het loont de moeite om goed na te denken over waar je het gaat neerzetten. Stoffen banken zoals hierboven zijn gemaakt voor het plaatsen bij gezellige haardvuurhaarden in landelijke stijl. Voeg een natuurlijk vloerkleed toe om de twee kanten van een kamer bij elkaar te brengen.

16. Begeleid het oog met karaktervolle meubels

Leren stoel voor in kleine ruimte om toch de ruimte te bewaren door een niet te zwaar design

Terwijl het verbannen van rommel en kleine decoratieve items een kleinere woonkamer kan helpen om minder bedompt te zoeken, als je een fan bent van de gezellige, geleefde look, zal zo’n “saai” schema weinig voor je doen. Maar klein hoeft niet kaal en karakterloos te betekenen. Probeer de klassieke combinatie van een donkere lederen fauteuil en traditionele open haard – er gaat niets boven het creëren van een warme, gezellige omgeving. Voeg geliefde items en accessoires toe – in een interessant gevuld schema, zal niemand nadenken over hoe klein de ruimte is.

17. Maak optimaal gebruik van de ruimte onder de trap

De ruimte onder de traop benutten in de woonkamer

Maak optimaal gebruik van de ongebruikte ruimte onder de trap door alles op te vullen, van opslag tot eigenzinnige accessoires. Als je ruimtegebrek hebt in je kleine verblijfplaats en het beste uit elk hoekje en gaatje wilt halen, wend je dan tot die lastige plek onder de trap in een warme en gezellige leefruimte. Hier nestelt een ingebouwde boekenkast en sofa zich netjes in dat vaak onbeminde en weinig gebruikte hoekje. Laat het niet onbenut, je kunt er zo veel mee!

18. Maximaliseer opslagpotentieel

Maximaliseren van opslagruimte in de woonkamer of bijkamer

Kleine woonkamers moeten schoon en overzichtelijk worden gehouden met goed gekozen opslag. Een goede manier om een ​​kleine woonkamer groter te laten lijken, is om hem zorgvuldig op te ruimen en daarvoor moet alles in de ruimte juiste geplaats zijn. Zwevende planken zijn perfect voor kleine ruimtes, omdat je hiermee veel dingen aan de muur of in een nis kunt plaatsen. Uiteraard kun je ook kiezen voor op maat gemaakte, kamerhoge kasten die gebruik maken van elke centimeter vrije ruimte.

 

Wil je een van deze kleine huiskamerideeën opnemen in jou eigen woonkamer? Haal het beste uit een compacte woning met deze slimme kamer ideeën en ruimtebesparende decoratietips voor kleine ruimtes.