Er zijn tal van prijsbewuste ontwerpideeën (of zelfs doe-het-zelf-trucs) om je tuin een boost te geven

Er zijn diverse redenen waarom je aan je tuin zou moeten beginnen, bijvoorbeeld als het tuinhekwerk gerepareerd of geschilderd worden, of als je tuinafwerking erg rommelig lijkt. Dit kan van invloed zijn op de gehele ruimte achter je huis (of voortuin) en er hierdoor juist niet meer zo interessant uit zien. Je achtertuin een nieuw leven inblazen vereist niet altijd een tuinarchitect.

Er zijn veel eenvoudige updates die met een beperkt budget kunnen worden uitgevoerd en die een groot verschil maken voor het uiterlijk van je tuin. Of het nu gaat om een ​​kleine tuin, een terras of een balkon tuin, er zijn genoeg budget tuinideeën (of zelfs doe-het-zelf trucs) om de ruimte te verbeteren.

Van eenvoudige tuinverlichting tot goedkope ideeën voor tuinmeubilair, mooie beplanting tot exclusieve buitenstyling voor zomertuinfeesten, er zijn talloze slimme manieren om je tuin geweldig te maken zonder dat het je super veel geld zal kosten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje planning en een paar slimme trucs, en je kunt elke tuin veranderen in een rustige oase, een buitenverblijf of een eethoek in de open lucht – zelfs met het kleinste budget, zoals onderstaande tuinideeën laten zien.

1. Verlicht een muur met planten in fotolijsten

Eigen gemaakte muur decoratie voor in de tuin

Eenvoudig, maar enorm effectief, deze eenvoudige decoratie kost slechts enkele euro’s, maar is een slimme manier om kleur te brengen en een saaie muur helemaal te veranderen. Het is een geweldig project voor de feestdag, wat heb je nodig? Een aantal frames, kippengaas, verf en vetplanten en mos om ze in te vullen. Let wel op dat je ze niet in de volle zon hangt, aangezien er niet veel grond achter zit is het niet ideaal om te onderhouden (kost wat tijd, maar geen geld!)

2. Hergebruik een oude kast

Keukenkastje hergebruikt DIY voor in de tuin

Hier is een oude, vrijstaand keukenblok omgetoverd tot een plek om planten te verpotten met een paar eenvoudige aanpassingen. Begin met een likje verf en kijk misschien naar het veranderen van het werkblad. Voeg haken aan de zijkant toe zodat je diverse schepjes en ander gereedschap kunt ophangen zodat je deze altijd bij de hand hebt. Binnenin kun je compost, potten, zaden en nog veel meer opslaan, waardoor ruimte vrij komt in je schuur (mits je deze hebt).

3. Leg een pad met oude stenen

In de tuin zelf een tuinpad aanleggen met oude stenen

Leg die stapel overgebleven stenen op de zijkant en maak een pad dat de vorm van je bloembedden weerspiegelt. Leg ze in een bed van grind en bepaal zelf hoe het door je tuin zal lopen.

4. Fleur je terras op met een kleed

Je terras kleurrijker maken door een kleed te plaatsen en diverse poefs-zitzakken

Een buitenkleed en een paar extra grote vloerkussens op een vervaagd terras of een groezelige patio zorgen ervoor dat je tuin meteen een heel ander gevoel krijgt en zorgt hierdoor voor een leuke omgeving die net zo stijlvol is als je interieur. Ga voor kussens met een patroon aan beide zijden, zodat je ze kunt omdraaien als ze eventueel in de zon verkleuren.

5. Maak indruk op je gasten met een buitenbar

Buitenbar voor in de tuin, bepaal zelf je stijl, deze in Hawaii stijl

In plaats van het huis binnen te gaan, elke keer als er een ander drankje wordt geserveerd, kun je een bar buiten opzetten en van het cocktailuur een buitenkans maken. Je kunt het materiaal in de lokale doe het zelf handel halen om een leuk huisje te maken. Je kunt het zoals bovenstaand helemaal Hawaii stijl maken of je zou het heel eenvoudig kunnen houden. Zorg er in ieder geval voor dat het hout tegen de elementen wordt behandeld. Bang dat de drankjes warm worden? Maak in huis de ijsblokjes en plaats deze in een koelbox buiten wanneer je ze nodig hebt.

6. Gebruik plastic flessen als planten potten

DIY planten bloempotten idee met plastic flessen

Pas als je goed kijkt, zie je dat dit display met potjes eigenlijk tuinplanten in gebruikte plastic flessen zijn. Probeer het zelf door zorgvuldig de bovenkant van elke fles af te snijden en vervolgens grind toe te voegen voor drainage, gevolgd door aarde en de planten van je keuze. Ben je bang dat je ze te veel water geeft? Maak dan enkele gaatjes in de bodem van de flessen zodat het water eruit kan

7. Hang wat manden aan de muur

Planten in mandjes aan de muur in de tuin

Hangende manden zijn eenvoudig te maken en zien er verbluffend mooi uit. Zorg ervoor dat je veelzijdige compost gebruikt en voer regelmatig wat voeding toe. Gebruik zonaanbidders voor een zonnige plek en probeer floemen welke niet in de volle zon hoeven voor een meer schaduwrijke hoek.

8. Maak een mini moestuin

Mini moestuintje voor op het terras of ergens achter in je tuin

Als je je tuin een beetje meer wilt maken voor duurzaamheid, maar niet echt ruimte (of het geld) hebt om een ​​volledige deel van je tuin vol te planten met groente, waarom zou je dan niet eens een nette “trog” proberen? Ziet er best leuk uit toch?

9. Verander je tuinhuisje in een zomerhuis

DIY, zelf je tuinhuisje ombouwen tot zomerhuisje

Als je een tuinhuis hebt, maar je gebruikt het niet echt voor iets anders dan het opslaan van een gereedschapskist en het huisvesten van spinnenwebben, verspil dan niet de extra ruimte. Je kunt het gemakkelijk opfleuren en het in een licht en luchtig optrekje veranderen (als je een beetje handig bent) een zonnig zomerhuis, een nette studio of zelfs een tuinspeelhuis voor de kinderen.

10. Maak deco om vogels te voeden

Alternatief vogelhuisje DIY kopje met schoteltje om vogels te voeren

Het zijn niet altijd grote dingen die het gevoel van een tuin veranderen. Het kan simpelweg neerkomen op de geluiden die je hoort. Verhoog de sfeer van je tuin door vogels aan te moedigen met een doe-het-zelf vogel “huisje”, hun zang zal onmiddellijk een positiever gevoel creëren. Bovenstaand is een kopje aan een schotel gelijmd en vervolgens in een boom opgehangen. Dit is ideaal als je geen vogelhuisje wilt neerzetten of geen gat in de muur wilt boren om er een op te hangen.

11. Schilder je schutting

Schutting verven in leuke kleur om deze bij je tuin te laten passen

Vele van ons hebben een schutting, vaak is deze in een heel standaard kleur. Een schutting heeft vaak meer zorg en aandacht nodig dan we gewoonlijk denken maar onderhouden we hem ook? Het eens in de zoveel tijd lakken willen we nog wel eens vergeten omdat het nogal wat werk is. Maar wat denk je er van om de schutting eens een volledig andere kleur te geven? Dan doe je het werk en heb je er ook nog eens extra profijt van! En zo is het over enkele jaren weer, als je een andere kleur wilt kun je er simpelweg overheen schilderen en dan heeft het zijn onderhoudsbeurt weer gehad. Dus, als je op zoek bent naar tuin ideeën, waarom zou je de schutting als een nodig kwaad zien? De volgende keer dat je het een laag houtverf aanbrengt kun je hem helemaal in de tuin laten integreren en zelfs een opvallend detail laten zijn.

Gebruik verf die speciaal is ontworpen voor gebruik buitenshuis om je tuin nieuw leven in te blazen, want dit helpt het hout te behouden, waardoor de kleur niet vervaagt.

Om de aandacht op de planten zelf te richten, gebruikt je een kleur om het oog weg te leiden van hekken en poorten zoals hulstgroen. Hierdoor zal de kleur van de schutting in de achtergrond versmelten maar toch een goede bijdragen leveren aan je tuin.

12. Hergebruik laden kastjes om een ​​unieke plantenbak te creëren

DIY hergebruik ladenkastjes in je tuin, plant er bloemen in en geniet er nog jaren van

Als je een oude, ongebruikte ladekast over het huis hebt, gooi hem dan niet weg maar gebruik hem buiten het huis en geef de lades een 2de leven door er een unieke kleurrijke plantenbak van te maken! Deze eenheid met vier laden is uitgebalanceerd met twee verspringende rijen planten, die een speels tintje geven aan je tuinontwerp. Als je dit idee gaat gebruiken, vergeet niet om de achterkant van het kastje ergens aan vast te maken of te verzwaren, als het gaat regenen kan de voorkant goed zwaar worden.

13. Maak een eenvoudige luifel met schaduwdoek

Gebruik een schaduwdoek om schaduw te creeren in je patiotuin zonder ruimte te verliezen, hij heeft geen voet!

Als je een compacte patiotuin hebt die een beetje een valstrik is, overweeg dan om een ​​eenvoudige zeilachtige luifel op te hangen. Het neemt niet de kostbare ruimte in beslag die een parasol zou nemen, maar geeft je toch een beetje veilige schaduw. Behalve dit kun je echt of namaak gras neerleggen en diverse planten ophangen aan muren om er een heus paradijsje van te maken.

14. Transformeer een eenvoudige muur met een muurschildering

Maak je tuin groter door een muur schildering in een natuurlijke tint te laten uitvoeren

Vele van ons zullen het zelf niet kunnen maar het is wel super mooi. Bovenstaand is een de oude bakstenen garage op magische wijze opnieuw uitgevonden als een mystiek pad door het bos. En het enige dat nodig was, waren verfblikken, aangebracht door een deskundige muurkunstenaar. Probeer het zelf of huur iemand in die voor jou dit leuke klusje wil uitvoeren!

15. Vernieuw je tuin met kleurrijke kussens

Vernieuw je tuinmeubilair door gebruik te maken van kussens in leuke moderne kleuren

Houd een gevoel van warmte, zelfs in een schaduwrijke hoek met heldere kussens en bijpassende planten. Geef je oude tuinbank een boost door hem te verjongen met nieuwe accessoires voor een moderne, prijsbewuste look.

Heb je zelf eigen budget tuinideeën? We horen graag jou ideeën over hoe je voor niet al te veel geld je eigen tuin opfleurt en delen het graag met onze gasten hier!